Váš svět strojů...
Přihlášení
Košík
0
Cena bez DPH
0 Kč
Celkem k úhradě s DPH
0 Kč
Zpět na seznam článků
15. 02. 2023
BOW
Novinky
Informace

Jak správně vybrat kompresor

Potřebujete kompresor a nevíte, jaký typ je pro vás vhodný? Rádi vám poradíme se základním rozdělením a vlastnostmi jednotlivých typů kompresorů...




Jedním z rozhodujících faktorů při výběru nového kompresoru by měl být plnicí výkon kompresorového agregátu, nebo-li dodávané množství stlačeného vzduchu. Udává se v litrech za minutu (l/min) nebo v kubických metrech za hodinu (m3/hod). Pokud výrobce udává pouze sací výkon kompresoru, snadno si plnicí výkon vypočítáte. Plnicí výkon = cca 60 % sacího výkonu kompresoru.



Spotřeba stlačeného vzduchu

V případě, že znáte spotřebu stlačeného vzduchu udávanou výrobcem vašeho stroje či zařízení, které budete provozovat, je splněn první krok pro správný výběr kompresoru.

Pokud skutečnou spotřebu neznáte, je možné použít vzorový výpočet spotřeby dle používaného pneumatického nářadí – viz příklad níže.



V případě, že uvažujete o pořízení nového kompresoru a nevíte, zda bude dostačující svým výkonem, neváhejte se na nás obrátit. Našim zákazníkům nabízíme zapůjčení měřícího zařízení spotřeby vzduchu včetně instalace naším technikem.


Pístový nebo šroubový kompresor?

Druhým krokem by měla být správná volba typu kompresoru – pístový nebo šroubový kompresor?

Pístový kompresor je vhodný pro provoz s kolísavou spotřebou stlačeného vzduchu do cca 900 l/min. Naopak šroubový kompresor je vhodný pro pokrývání dlouhodobě stabilní spotřeby stlačeného vzduchu od 750 l/min a více. Navíc při jeho provozu vzniká významná úspora energie oproti pístovému kompresoru.

Zásadním provozním rozdílem je také hluk. Chod pístového kompresoru je hlučnější (90-97 dB(A)) než podstatně tišší šroubový kompresor (59-62 dB(A)).


Olejový nebo bezolejový pístový kompresor?

Olejové kompresory jsou ideální pro klasické dílenské činnosti, jako je dofukování pneumatik, používání pneumatických utahováků nebo nástřik barvy. Protože ale k promazávání používají olej, který se vypařuje do stlačovaného vzduchu, nehodí se například pro práci s potravinami.

Olej navíc musíte pravidelně kontrolovat a doplňovat. Zato se vám tyto kompresory odvděčí delší životností a vyšší účinností. Olejové kompresory také nabízí zpravidla vyšší plnicí výkon, který je potřeba např. v profesionálních provozech, autoservisech, kde výkonné pneumatické nářadí vyžaduje plnicí výkon cca 400 – 700 l/min.

Bezolejové kompresory používají speciální kluzné materiály a využijete je při činnostech, jako je např. tlakování piva. Navíc se o ně prakticky nemusíte starat. Nevýhodou je pak kratší životnost a nižší výkon.

 

Galerie

Zpět na seznam článků
Povinné pole Špatný formát